Innebandy som OS-gren

I helgen tog innebandyn ett stort steg mot OS då IOK (Internationella Olympiska Kommittén) gett sporten fullt erkännande. Det är inte detsamma som att man blir en OS-gren, däremot ytterligare en bit på vägen mot detta mål.

Idag har IFF 53 medlemsnationer och antalet länder där innebandyn spelas växer stadigt. De senaste åren har man jobbat hårt för att etablera sporten i Asien, Afrika och i Syd/Nordamerika, det arbetet är en anledning till IOK:s erkännande.

Men för att ta steget in i OS krävs inte bara att sporten utövas i ett stort antal länder, det krävs också att man har ett stort antal utövare. Och att fler som inte själva spelar också har full koll på att sporten existerar och gillar den.

IFF konstaterar att det gäller att få varje lands OS-kommitté att uppmärksamma innebandyn eftersom det är dessa som tillsammans väljer vilka sporter som får delta i OS.

Man (IFF) lyfter också fram ett problem för innebandyns del: det krävs ett stort antal spelare och funktionärer för att genomföra en tävling. För ett OS-deltagande kan det krävas att man minskar antalet spelare. Det framgår dock inte om man då pratar att gå ner till 3-manna eller om det helt enkelt handlar om den tillåtna storleken på landslagstrupperna.

Tidigast 2020 kan innebandyn finnas på OS-programmet. IOK har i alla fall gett innebandyn möjlighet att ansöka om deltagande till denna olympiad då en eller kanske två idrotter ska väljas in.

  • fler länder som slåss om medaljer
  • fler tv-sändningar (viktigt för IOC)
  • deltagande i fler multisportmästerskap (t ex Universiaden och World Games)

Uppdatering: Det var ett tag sedan denna artikel skrevs, men nu står det klart att innebandy inte kommer att finnas med som OS-gren 2020. För mer info om detta beslut läs denna artikel från Aftonbladet.